سال‌هاست ای جینگ مشاوری قابل اعتماد و همیشه همراه در زندگی‌ام است و کمک بسیار زیاد و غیر قابل بیانی به من کرده.
اما متأسفانه هیچ مرجع مناسبی به زبان فارسی برای استفاده‌ی آسان و سریع فارسی زبانان وجود ندارد(تا این لحظه) و عموماً ان را نمی‌شناسند و اگر هم بشناسند به شکل فال قهوه یا اینطور چیزها که در مورد آینده به شما چیزی می‌گوید به آن نگاه می‌کنند. ولی واقعاً اینطور نیست و این کتاب برای «شناخت بهتر خود، زندگی و استفاده‌ی عملی و به کار بستن در همین لحظه، یا داشتن نگاه بلند نظرانه به مسیر پیش رو» طراحی شده که بسیار شگفت انگیز است.
به همین دلیل برای قدردانی از این کتاب و دسترسی آسان کسانی که می‌خواهند از آن استفاده کنند به دنبال ایجاد سایت یا نرم‌افزار ای جینگ(یی چینگ) رفتم
«کتاب تغییرات» از ریچارد ویلهلم و توضیحی دیگر درباره‌ی ای جینگ را ترجمه کردم که در طول ترجمه متوجه شدم کتاب خوبی نیست و فقط بخش‌های مناسب آن به کارم آمد.

منابع استفاده شده در سایت

در ادامه برای سادگی کار خواننده و انتقال بهتر و آسان‌تر مفاهیم به تألیف گزیده‌ای از هر شش‌خطی و هر خط آن پرداختم که عصاره‌ای است از:
  1. متن اصلی سنجش، تصویر و خطوط هر شش‌خطی
  2. توضیحات ریچارد ویلهلم که خود او در موردش اینگونه می‌گوید: «آنچه توضیحات ما ارائه می‌دهد، خلاصه‌ای است از گفته‌‌ها و تفکرات بزرگترین فیلسوفان چینی در طول قرن‌های بسیار و در رابطه با شش‌خطی‌ها و خطوط (ای جینگ)»-معرفی نامه‌ی کتاب «ده بال» اثر کنفسیوس.
  3. بخش‌های کارآمد تفسیری ناشناس که در سایت iching.online ارائه شده بود و برخی موارد آن مثل استعاره‌ها و مثال‌هایش مناسب و کمک کننده بودند و با معنای متن اصلی و توضیحات ارائه شده توسط ریچارد ویلهلم هماهنگ بودند
  4. بررسی سایر توضیحات مثل توضیحات
    • جیمز لگ
    • د.ف هوک
    • ترجمه‌ی کلیری بر کتاب «ای جینگ بودایی»
    • بلوفلد
    • ریتسما/کریچر
    • و ...
    که می‌توانید در سایت (جیمز دی کورن) آن‌ها را بیابید. این سایت جمع‌‌آوری کاملی از متون ترجمه شده‌ی ای جینگ(یی چینگ) به انگلیسی دارد که کار بسیار ارزشمندی است.
  5. بررسی کتاب آقای فرامرز جواهری نیا «نگرشی ژرف به یی چینگ و مفاهیم آن» که تنها کتاب مناسب فارسی بود که آن را خواندم و در اوایل کار به فهم بهتر مفاهیم ای جینگ و اسامی گوناگون شش خطی ها بسیار کمک کرد.
بعد از حدود یکسال وقفه در ایجاد سایت پس از ترجمه و تألیف اولیه‌ی مطالب مورد نیاز، شروع به یاد گرفتن زبان‌های برنامه نویسی کردم. البته کسانی قرار بود این کار را انجام دهند که به دلایلی هماهنگ نمی‌شد و همچنین پول کافی برای همکاری با برنامه نویس و همه‌ی کسانی که در راه اندازی سایت لازم است باشند را نداشتم و بعد از حدود ۱۰ ماه توانستم این سایت را در اسفند ۱۴۰۲ به لطف خداوند و عنایت ائمه‌ی اطهار که علیهم آلاف تحیة و السلام راه اندازی کنم.

اوایل کمی شک داشتم که شاید به کسی کمکی نکند، یا دیگران نتوانند با آن ارتباط برقرار کنند، یا برداشت شخصی من از کتاب است و حقیقتی ندارد.
اما گاهی کسانی سراغم می‌آمدند که در مورد مسئله‌ی خاصی مشورت کنند و وقتی شیوه‌ی استفاده از ای جینگ را به آن‌ها یاد می‌دادم و نتیجه را می‌خواندند و یا برای آن‌ها توضیحش می‌دادم، دیدم چقدر از میزان دقت و کمکی که به آن‌ها می‌شود شگفت زده می‌شوند و گاهی اشک می‌ریزند. سوالاتی که شاید سال‌ها است درگیر آن هستند و نتوانسته‌اند پاسخ روشنی نسبت به آن‌ها پیدا کنند.

همچنین از آنجا که آموزه‌های این کتاب و آموختن آن‌ها برای هرکس راهگشاست و مطالعه‌ی معمولی آن هم به خواننده کمک می‌کند
آموزه‌هایی از جمله پذیرش، زور نزدن، تشخیص درست، فروتنی، عدل، همکاری، استقامت و پایداری درونی، رو به جلو گام برداشتن در شرایط گوناگون، فهمیدن چطور پیش بردن آغازی تازه در زندگی، چطور رابطه برقرار کردن در روابط عاشقانه‌ی زندگی، در روابط پیش از ازدواج، در روابط میان اعضای خانواده، اجتماع، سازمان و حتی مفاهیمی مثل انقلاب کردن، شیوه‌ی درست دفاع از حقوق خود در زمان مناسب، رفتار درست با کسی که با ما مخالفت یا کشمکشی دارد یا بی‌خطا و معصومانه زندگی کردن که تنها بخش کوچکی از مفاهیم ارائه شده است و هر کدام از آن‌ها از فهم عمیق زندگی نشئت گرفته و به صورت کاربردی و ساده بیان شده‌اند.

در ایران هیچ مرجع یا نرم افزاری برای دسترسی آسان و سریع به این کتاب که مرجع بسیاری از آیین‌ها و مکاتب عمیق و عرفانی شرق است وجود نداشت
نرم افزاری که خودم از آن استفاده می‌کردم سایت iching.online بود که سیستمی ساده، دقیق و کارآمد در اختیار کاربر قرار می‌دهد و جدا از تفسیر ارائه شده در بخش پاسخ که منبع آن را پیدا نکردم، متن اصلی و توضیحاتی که از ریچارد ویلهلم در اختیار می‌گذارد را خیلی کمک کننده دیدم و سعی کردم قالبی به شکل همان سایت و توضیحاتی کامل‌تر، آسان‌خوان‌تر و کاربردی‌تر ارائه دهم.
ای جینگ (یی چینگ، ای چینگ)

کتاب ای جینگ(یی چینگ)، دائو، ذن، بودیسم، کنفوسیوس، یونگ، لایبنیتس و هرمان هسه

«ای» به معنای «تغییرات» و «جینگ» به معنای «کتاب» است و عموماً به عنوان اولین و عمیق‌ترین کتاب اصیل چینی شناخته می‌شود. (یی چینگ و یی جینگ تلفظات مرسوم دیگری از این کتاب هستند. تلفظ صحیح ).

تاریخچه‌ی ای جینگ(یی چینگ)

ای جینگ یا کتاب تغییرات حداقل ۲۸۰۰ سال(دوران شاه ون) قدمت دارد. بر اساس یافته‌های ادوارد شاونسی، استاد زبان و تمدن چینی در دانشگاه شیکاگو تکمیل «ای» به شکل امروزی به دوران پادشاهی «شاه ون» که نام‌هایی مثل شاه ژوان یا دوک سلسله‌ی ژو از «سلسله‌ی ژو»(۷۸۲ - ۸۲۷ پیش از میلاد) بر می‌گردد.

فو هسی پادشاه افسانه‌ای چین و نگارنده‌ی سه خطی‌ها

در بسیاری منابع این کتاب تکمیل شده‌ی یافته‌ها و آموزه‌های پادشاهی افسانه‌ای در چین باستان به نام «فو هسی» است که اطلاعات دقیق و روشنی از ایشان در دست نیست اما دوران حکومت او به ۲۰۰۰ یا ۲۹۰۰ سال پیش از میلاد نسبت داده شده است.
مشهور است که فو هسی سه خطی‌ها را از روی لاک یک لاک پشت اقتباس کرده که بنیان به وجود آمدن علوم و فنون مختلف مثل فنگ شویی و تای چی در چین و همچنین کتاب ای جینگ است.

به جرئت می‌توان گفت کتاب ای جینگ(یی چینگ) و آموزه‌های آن اگر منشأ تمام آموزه‌ها و مکاتب شرقی نباشد، منشأ و تأثیرگذار بر بیشتر آن‌ها هست.

اهمیت ای جینگ(یی چینگ) نزد خردمندان شرق و غرب

مشورت با این کتاب و آموختن مفاهیم بنیادین آن از گذشته نزد خردمندان شرق مثل بزرگان ‌«ذن» و سایر شاخه‌های «بودایی چینی» و برخی بزرگان معاصر غربی مثل «کارل یونگ» روانشناس، «لایبنیتس» ریاضی‌دان و فیلسوف، و هرمان هسه ادیب، نویسنده و نقاش رواج داشته و همچنان هم دارد.
روش استفاده از ای جینگ(یی چینگ) به منظور رمزگشایی حال درونی و وضعیت بیرونی است تا فرد نسبت به وضعیت مد نظرش بینش درست پیدا کند و رفتار هماهنگ با «راه یا دائو» در آن وضعیت را یادبگیرد.
بنیان ای جینگ(یی چینگ) بر اساس مفاهیم وحدت وجود، یگانگی، یکپارچگی و معنا دار بودن همه‌چیز بنا شده که مفاهیمی مشترک در تمامی آیین‌ها و یافته‌های اصیل بشری است که فقط با زبان‌های گوناگونی معرفی شده‌اند و در ادامه کمی به آن‌ها خواهیم پرداخت.