در اهمیت کتاب ای جینگ و فقدان مرجعی مناسب به زبان فارسی

ای جینگ کتابی کم نظیر و شگفت انگیز است که مسائل روزمره‌ی زندگی را به مفاهیم اصیل و اساسی زندگی، خودشناسی و عرفان پیوند داده و هر کسی به میزان درکش از آن برداشت می‌کند.
این کتاب هزاران سال است که روی بسیاری از خردمندان شرق به صورت مستقیم، یا از طریق مکاتب گوناگونِ تأثیر پذیرفته از این کتابْ تأثیر گذاشته است و صده‌هاست که دانشمندان و محققان اروپایی از جمله لایبنیتس، جیمز لگ، یونگ، ریچارد ویلهلم، هرمان هسه و ... به شناخت و استفاده از آن پرداخته‌اند.
اما متأسفانه هیچ مرجع مناسبی به زبان فارسی برای استفاده‌ی آسان و سریع فارسی زبانان وجود نداشت و کتاب ای جینگ عموماً شناخته شده نیست و یا تنها به عنوان ابزاری برای پیشگویی و فال مانند تاروت و قهوه به آن پرداخته شده است. ولی کتابی که بر اکثر مکاتب عرفانی شرقی مانند ذن، دائو و بودای چینی تأثیر گذاشته نمی‌تواند یک کتاب فال باشد و در واقع این کتاب برای «شناخت بهتر خود، زندگی و استفاده‌ی عملی و روزمره در مسائل حال حاضر زندگی، یا داشتن نگاه بلند نظرانه به مسیر پیش رو» کاربرد دارد که بسیار شگفت انگیز است.
از آنجا که مفاهیم ارائه شده در این کتاب جهان شمول است و در همه‌ی مکاتب و ادیان به آن پرداخته شده، می‌تواند به درک بهتر مفاهیم آشنا در زمینه‌ی خودشناسی، ارتباطات و رشد فردی و اجتماعی نیز کمک بسیاری کند که پایین‌تر به برخی از آن‌ها اشاره شده است.
به همین دلیل برای قدردانی از این کتاب و دسترسی بهتر کسانی که می‌خواهند از آن استفاده کنند، و همینطور درگیری بیشتر خودم با این مفاهیم و پرداختن بهتر به آن‌ها، به دنبال ایجاد سایت یا نرم‌افزار ای جینگ(یی چینگ، ای چینگ) رفتم
کار را با ترجمه‌ی «کتاب تغییرات» از ریچارد ویلهلم و توضیحی دیگر درباره‌ی ای جینگ شروع کردم که به نظرم مطالب ارزشمندی ارائه داده بودند. البته در طول ترجمه متوجه شدم کتاب دومی مناسب نیست و فقط بخش‌هایی از آن ارزش توجه داشت.

منابع استفاده شده در سایت

در ادامه برای سادگی کار خواننده و انتقال بهتر و آسان‌تر مفاهیم به تألیف گزیده‌ای از هر شش‌خطی و هر خط آن پرداختم که درک تجربی سال‌ها استفاده و تلاش برای فهم بهتر مفاهیم خودشناسی و اخلاقی ارائه شده در این کتاب و عصاره‌ای از موارد زیر است:
  1. متن سنجش و خطوط هر شش‌خطی که توسط شاه ون و پسرش نوشته شده است. همینطور متن تصویر که توسط کنفسیوس و شاگردانش به آن‌ها اضافه شده است.
  2. توضیحات ریچارد ویلهلم که خود او در موردش اینگونه می‌گوید: «آنچه توضیحات ما ارائه می‌دهد، خلاصه‌ای است از تفکرات بزرگترین فیلسوفان چینی که در رابطه با شش‌خطی‌ها و خطوط، در طول قرن‌های بسیار گفته‌اند»-معرفی کتاب «ده بال» اثر کنفسیوس.
  3. بخش‌های کارآمد تفسیری ناشناس که در سایت iching.online ارائه شده بود و برخی موارد آن مثل استعاره‌ها و مثال‌هایش مناسب و کارآمد بودند و با معنای شش خطی و خطوط هماهنگ بودند
  4. بررسی سایر توضیحات و ترجمه‌ها برای رسیدن به اطمینان بیشتر نسبت به مطالب ارائه شده مثل توضیحات
    • جیمز لگ
    • د.ف هوک
    • ترجمه‌ی کلیری بر کتاب «ای جینگ بودایی»
    • بلوفلد
    • ریتسما/کریچر
    • و ...
    که می‌توانید در سایت (جیمز دی کورن) آن‌ها را بیابید. این سایت جمع‌‌آوری کاملی از متون ترجمه شده‌ی ای جینگ(یی چینگ، ای چینگ) به انگلیسی دارد که کار بسیار ارزشمندی است.
  5. بررسی کتاب آقای فرامرز جواهری نیا «نگرشی ژرف به یی چینگ و مفاهیم آن» که تنها کتاب مناسب فارسی بود که آن را خواندم و در اوایل کار به فهم بهتر مفاهیم ای جینگ و اسامی گوناگون شش خطی ها بسیار کمک کرد.
بعد از حدود یکسال وقفه در ایجاد سایت پس از ترجمه و تألیف اولیه‌ی مطالب مورد نیاز، شروع به یاد گرفتن زبان‌های برنامه نویسی کردم. البته کسانی قرار بود این کار را انجام دهند که به دلایلی هماهنگ نمی‌شد و بعد از حدود ۱۰ ماه توانستم این سایت را در اسفند ۱۴۰۲ به لطف خداوند و عنایت ائمه‌ی اطهار علیهم آلاف تحیة و السلام راه اندازی کنم.

اوایل کمی شک داشتم که شاید به کسی کمکی نکند، یا دیگران نتوانند با آن ارتباط برقرار کنند، یا برداشت شخصی من از کتاب است و حقیقتی ندارد.
اما کسانی که از آن استفاده کرده‌اند و به صورت شخصی یا مجازی بازخوردشان را دیده‌ام این شک و تردید را بر طرف کرد. در بسیاری موارد دیدم چقدر از میزان شفافیتی که به واسطه‌ی ای جینگ به دست میاورند حیرت می‌کنند و از دقت جزییات و ابهام زدایی به واسطه‌ی استفاده از این کتاب شگفت زده می‌شوند و گاهی اشک می‌ریزند. سوالات و مسائلی که شاید سال‌ها است درگیر آن هستند و نتوانسته‌اند پاسخ روشنی نسبت به آن‌ها پیدا کنند.

آموزه‌های کتاب ای جینگ و مفاهیم کاربردی در امور روزمره‌ی زندگی

همچنین آموزه‌های این کتاب و آموختن آن‌ها برای هرکس راهگشاست و مطالعه‌ی معمولی آن هم به خواننده کمک می‌کند
آموزه‌هایی از جمله پذیرش، زور نزدن، تشخیص درست، فروتنی، عدل، همکاری، استقامت و پایداری درونی، رو به جلو گام برداشتن در شرایط گوناگون، فهمیدن چطور پیش بردن آغازی تازه در زندگی، چطور رابطه برقرار کردن در روابط عاشقانه‌ی زندگی، در روابط پیش از ازدواج، در روابط میان اعضای خانواده، اجتماع، سازمان و حتی مفاهیمی مثل انقلاب کردن، شیوه‌ی درست دفاع از حقوق خود در زمان مناسب، رفتار درست با کسی که با ما مخالفت یا کشمکشی دارد یا بی‌خطا و معصومانه زندگی کردن که تنها بخش کوچکی از مفاهیم ارائه شده است و هر کدام از آن‌ها از فهم عمیق زندگی نشئت گرفته و به صورت کاربردی و ساده بیان شده‌اند.

قدردانی و سپاسگزاری

و اینکه در آخر باید بگویم افراد زیادی در این مسیر به صورت مستقیم یا غیر مستقیم کمک کردند که همانطور که پیامبر اسلام فرمودند:«کسی که از آفریده‌ها سپاسگزاری نکند، از آفریدگار سپاسگزاری نکرده» لازم است به:
حضرت مهدی و پدران بزرگوارشان که نقش اساسی در هدایت، رشد و تعالی همه دارند
پدر و مادرم که جدا از کمک‌هایی که در این مسیر کردند، هر لحظه‌ای که زندگی می‌کنم از برکت وجود آن‌ها بوده.
علی نادری که این کتاب و استفاده از آن را به من معرفی کرد.
سایر دوستان و نزدیکانی که حتی با یک جمله‌ی روحیه‌ بخش همراهی و همدلی کردند.